Мања слова Већа слова РСС

мек

МЕК

мек

Европски центар за информације и иновације

ЈИЦА

Ирена

Енегрy Цоммунитy

Данубе Регион Стратегy

Векторски лого

 

>

ЦЕФТА Стране усмјерене на усаглашавању мјера за олакшавање превоза и трговине основним производима кроз формирање зелених коридора

Датум објаве: 22.04.2020 14:00 | Аутор: Министарство економије

Испис Штампај страницу


Имајући у виду појаву ЦОВИД-19, ЦЕФТА Стране су усмјерене на усаглашавању мјера за олакшавање превоза и трговине основним производима. Сходно томе, формирано је ЦЕФТА координационо тијело којег сачињавају ЦЕФТА контакт тачке и представници Управе царина. Активности се односе на успостављање тзв. зелених приоритетних коридора на којима се мора одобрити слободан проток за неопходну робу, размјену информација о пошиљкама путем СЕЕД-а (систематска размјена електронских података), као и достављање обавјештења о истима санитарним, фитосанитарним и ветеринарским инспекцијама. Такође, напори се усмјеравају на усаглашавању санитарних мјера у погледу третмана возача камиона и осталих учесника у превозу имајући у виду различит приступ ЦЕФТА Страна по овом питању.

Сходно наведеном, на састанку ЦЕФТА координационог тијела су ЦЕФТА Стране усвојиле Заједничку листу приоритетних роба („Приоритетна листа“) које треба третирати као приоритетне у односу на друге робе приликом спровођења контрола на граници. Листа садрзи тарифне ознаке и наименовања робе из области хране, хране за зивотиње, љекова, медицинских средстава и медицинске опреме. Листа се редовно ажурира у складу са потребама ЦЕФТА Страна.

У реализацији приоритетног режима проласка преко граничног прелаза („Зелени ЦЕФТА коридори“ и приоритетни правци: ГП Добраково, ГП Драченовац, ГП Илино Брдо, ГП Кула, ГП Божај и ГП Слободна зона Бар) за робе са Приоритетне листе, учествују сви органи који примјењују закон на граници, у складу са својим надлежностима, као и шпедиције. Наведена обавеза је почела са реализацијом од 16. априла 2020. године, а комплетне инструкције у вези са поступањем са робом са „ Приоритетне листе “ могу се наћи овдје.

Све ажуриране информације у вези са Приоритетном листом, рестрикцијама у трговини робама, санитарним мјерама, радним временом инспекција на зеленим коридорима и остале се могу пратити овдје.