Manja slova Veća slova RSS

mek

MEK

mek

Evropski centar za informacije i inovacije

JICA

Irena

Enegry Community

Danube Region Strategy

Vektorski logo

>

Jakov Milatović: Želim otvoren i iskren dijalog sa privredom

Jakov Milatović: Želim otvoren i iskren dijalog sa privredom
Datum objave: 18.12.2020 17:10 | Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Ispis Štampaj stranicu


Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović inicirao je sastanak sa privrednim udruženjima na temu analize i dalje razrade paketa pomoći privredi sa fokusom na mjere koje bi mogle biti implementirane u kratkom roku. Sastanak je organizovan od strane Sekretarijata Savjeta za konkurentnost, koji je ujedno i platforma saradnje Vlade i poslovnih udruženja, koji će biće zadužen za kontinuiranu komunikaciju i praćenje realizacije zaključaka ovog i narednih sastanaka.

Ministar Milatović zahvalio se prisutnima na odzivu i poručio da želi otvoren i iskren dijalog sa privredom i da sebe vidi kao predstavnika interesa privrede u Vladi Crne Gore. 

Ministarstvo ekonomskog razvoja  Ministarstvo ekonomskog razvoja

„Ekonomski model koji je u prethodnom periodu postojao nije imao dovoljnu refleksiju na najveći dio stanovnika u Crnoj Gori i te nejednakosti će biti ispravljene u narednom periodu kroz budžet koji će Vlada predložiti Parlamentu“, istakao je Milatović dodajući da se Crna Gora nalazi na drugom mjestu u Evropi, odmah nakon Bugarske, po nejednakosti dohotka u društvu. 

„Želim da odluke koje su vezane za privrednu aktivnost rješavamo u dijalogu sa privredom i smatram da taj dijalog u prethodnom periodu nije bio na adekvatnom nivou. Mislim da je Privredna komora Crne Gore jednim dijelom monopolizovala taj dijalog i vjerujem da sva poslovna udruženja treba da budu podjednako prisutna u razgovoru sa Vladom Crne Gore što će voditi da stvarima pristupamo na jedan profesionalniji i bolji način“ rekao je Milatović.

Marija Šuković, šefica Sekretarijata Savjeta za konkurentnost dala je kratak rezime kratkoročnih mjera koje su predložene od strane privrednih udruženja u vidu subvencija, smanjenja nameta, reprograma obaveza prema javnom sektoru, izvorima finansiranja, unapređenju tržišta rada i dr.

Na kraju uvodnog izlaganja, ministar Milatović je prisutne upoznao sa razvojnim politikama koje će vrlo brzo biti aktivirane kroz odluke Vlade a to su: reforma Investiciono-razvojnog fonda, stavaljanje rada i tržista rada u funkciju ekonomskog razvoja izemđu ostalog i kroz reformu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, čvrsta borba protiv sive ekonomije u zemlji, promocija inovacione djelatnosti i snažna reforma svih državnih preduzeća.

Ministarstvo ekonomskog razvoja  Ministarstvo ekonomskog razvoja

Sastanku su prisustvovali predstavnici svih poslovnih udruženja koja su članovi Savjeta za konkuretnost, članovi Sekretarijata Savjeta za konkurentnost, predstavnici ugostiteljskih udruženja kao i predstavnice dva udruženja poslovnih žena Crne Gore čime je Milatović poslao snažnu poruku podrške i sektoru turizma i sektoru ženskog preduzetništva u zemlji.