Мања слова Већа слова РСС

мек

МЕК

мек

Европски центар за информације и иновације

ЈИЦА

Ирена

Енегрy Цоммунитy

Данубе Регион Стратегy

Векторски лого

>

Јаков Милатовић: Желим отворен и искрен дијалог са привредом

Јаков Милатовић: Желим отворен и искрен дијалог са привредом
Датум објаве: 18.12.2020 17:10 | Аутор: Министарство економског развоја

Испис Штампај страницу


Министар економског развоја Јаков Милатовић иницирао је састанак са привредним удружењима на тему анализе и даље разраде пакета помоћи привреди са фокусом на мјере које би могле бити имплементиране у кратком року. Састанак је организован од стране Секретаријата Савјета за конкурентност, који је уједно и платформа сарадње Владе и пословних удружења, који ће биће задужен за континуирану комуникацију и праћење реализације закључака овог и наредних састанака.

Министар Милатовић захвалио се присутнима на одзиву и поручио да жели отворен и искрен дијалог са привредом и да себе види као представника интереса привреде у Влади Црне Горе. 

Министарство економског развоја  Министарство економског развоја

„Економски модел који је у претходном периоду постојао није имао довољну рефлексију на највећи дио становника у Црној Гори и те неједнакости ће бити исправљене у наредном периоду кроз буџет који ће Влада предложити Парламенту“, истакао је Милатовић додајући да се Црна Гора налази на другом мјесту у Европи, одмах након Бугарске, по неједнакости дохотка у друштву. 

„Желим да одлуке које су везане за привредну активност рјешавамо у дијалогу са привредом и сматрам да тај дијалог у претходном периоду није био на адекватном нивоу. Мислим да је Привредна комора Црне Горе једним дијелом монополизовала тај дијалог и вјерујем да сва пословна удружења треба да буду подједнако присутна у разговору са Владом Црне Горе што ће водити да стварима приступамо на један професионалнији и бољи начин“ рекао је Милатовић.

Марија Шуковић, шефица Секретаријата Савјета за конкурентност дала је кратак резиме краткорочних мјера које су предложене од стране привредних удружења у виду субвенција, смањења намета, репрограма обавеза према јавном сектору, изворима финансирања, унапређењу тржишта рада и др.

На крају уводног излагања, министар Милатовић је присутне упознао са развојним политикама које ће врло брзо бити активиране кроз одлуке Владе а то су: реформа Инвестиционо-развојног фонда, ставаљање рада и тржиста рада у функцију економског развоја иземђу осталог и кроз реформу Завода за запошљавање Црне Горе, чврста борба против сиве економије у земљи, промоција иновационе дјелатности и снажна реформа свих државних предузећа.

Министарство економског развоја  Министарство економског развоја

Састанку су присуствовали представници свих пословних удружења која су чланови Савјета за конкуретност, чланови Секретаријата Савјета за конкурентност, представници угоститељских удружења као и представнице два удружења пословних жена Црне Горе чиме је Милатовић послао снажну поруку подршке и сектору туризма и сектору женског предузетништва у земљи.