Manja slova Veća slova RSS

mek

MEK

mek

Evropski centar za informacije i inovacije

JICA

Irena

Enegry Community

Danube Region Strategy

Vektorski logo

>

Ministarstvo ekonomskog razvoja pruža punu podršku zanatskoj djelatnosti u Crnoj Gori

Ministarstvo ekonomskog razvoja pruža punu podršku zanatskoj djelatnosti u Crnoj Gori
Datum objave: 07.04.2021 18:15 | Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Ispis Štampaj stranicu


Državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja dr Milena Lipovina-Božović sastala se sa predstavncima Zanatske komore Crne Gore g-dinom Slobodanom Starčevićem, g-dinom Milutinom Ražnatovićem i g-dinom Borisom Marđonovićem.

Na samom početku sastanka državna sekretarka Lipovina-Božović je ocijenila značaj postojanja Zanatske komore kao važne ustanove koja ima za cilj da edukuje, informiše i poveže zanatlije i pruži efikasnu podršku u rješavanju probleme u ovoj branši.

„Ministarstvo ekonomskog razvoja uvažava i prepoznaje značaj zanatlija, kao važan segmet privrede Crne Gore, stoga vas moram upoznati sa situacijom da smo unutar resora formirali novu Direkciju za industrijsku politiku i razvoj zanatstva, koja će se dominantno baviti ovim temama i pokazati da istinski želimo da unaprijedimo ovu oblasti“, naglasila je Lipovina-Božović.

Ona je dodala da je jasno da se ova branša našla na udaru problema izazvanih korona virusom a resor ekonomskog razvoja sa posebnim senzibilitetom radi na iznalaženju najboljih rješenja kojima će zanatska djelatnost u Crnoj Gori biti pomognuta i ojačana.

Na sastanku je ocijenjeno da postoji potreba dalje implementacije Programske linije za razvoj zanatstva, koja ima za cilj promociju crnogorskih zanata kroz pružanje bespovratne finansijske podrške, u smislu podsticanja i omogućavanja nabavke opreme i alata namijenjenih za obavljanje zanatske djelatnosti, kao i zajednički rad na daljem unapređenje zakonodavnog okvira u ovoj oblasti.

Predstavnici Zanatske komore naglasili su da se više puta javno oglašavali i davali predloge i modele za pružanje pomoći i unaprjeđenje zanatske djelatnosti, ali nijesu naišli na razumijevanje i podršku.

Ovom prilikom oni su izrazili optimizam i uvjerenje da će u narednom periodu ova jako važna grana privrede dobiti značaj koji zavređuje i zajedno sa Vladom Crne Gore pokazati da zanatlije svojim radom i zalaganjem mogu doprinjeti boljem životu i društvenom blagostanju.

„Iako je polazna osnova na prilično niskom nivou, sve buduće i dalje radnje biće usmjerene na poboljšanje i stvaranje uslova za rad i prepoznavanje ove važne djelatnosti na način na koji ona to i zaslužuje, a u Ministarstvu ekonomskog razvoja imate partnera i punu podršku“, zaključila je Lipovina-Božović.