Мања слова Већа слова РСС

мек

МЕК

мек

Европски центар за информације и иновације

ЈИЦА

Ирена

Енегрy Цоммунитy

Данубе Регион Стратегy

Векторски лого

 

>

Саопштење: Наставак програма бескаматних кредита

Датум објаве: 13.02.2016 09:15 | Аутор: м

Испис Штампај страницу


Грађани Црне Горе од данас опет имају могућност да аплицирају за бескаматне кредите у износу до 3.500 €, са периодом отплате до пет година, за куповину и уградњу система за гријање, тј. пећи и котлова, на модерне облике биомасе (пелет и брикет). Заинтересовани грађани за предметне кредите могу аплицирати у следећих пет банака које су партнери на програму: Атлас банка, Хипотекарна банка, Хипо Алпе Адриа банка, НЛБ Монтенегробанка и Прва банка. 

Грађани имају прилику да под повољним условима, замијене старе системе гријања модерним ефикасним технологијама, које имају мање оперативне трошкове и значајно мањи негативан утицај на животну средину. 

Компаније које су стекле статус квалификованог дистрибутера/инсталатера и које су задужене за продају, уградњу, пуштање у рад и одржавање система за гријање (пећи и котлова), који су одобрени у оквиру програма Енергy Wоод ИИ, су: Денико (Подгорица), Електровод (Подгорица), Енинг (Никшић), Хоме сyстемс (Подгорица), конзорцијум Тедеко солар енергy и Мазор (Тиват), М-енерго инжењеринг (Подгорица), конзорцијум Матино цомпанy и Гријање (Бијело Поље), Микромонт (Бијело Поље), Плам инжењеринг (Подгорица) и Венета пламен (Подгорица).

Министарство економије Црне Горе успјешно имплементира програм Енергy Wоод ИИ, који има за циљ успостављање атрактивног финансијског механизма обезбјеђења бескаматних кредита за домаћинства за уградњу система за гријање на модерне облике биомасе (пелет и брикет). У претходном периоду, у оквиру овог програма, инсталирано је 284 система за гријање на биомасу. Очекујемо да ће у наставку реализације програма Енергy Wоод ИИ бити реализовано око 300 бескаматних кредита за куповину и уградњу система за гријање (котлови/пећи) на модерне облике биомасе (пелет/брикет).

Министарство економије је од Владе Краљевине Норвешке добило грант у износу од око 240.000 еура, за реализацију овог програма. Поред обезбјеђивања повољних бескаматних кредита за грађане за уградњу система за гријање на модерне облике биомасе, циљеви програма Енергy Wоод ИИ су: постизање економских и енергетских уштеда кроз увођење високо-ефикасних технологија, допринос смањењу емисија штетних гасова кроз коришћење енергената који имају мање штетан утицај на животну средину, стварање тржишта за већу употребу система за гријање на модерне облике биомасе.

На веб сајту Министарства економије (Директорат за енергетску ефикасност), www.енергетска-ефикасност.ме, заинтересовани грађани могу пронаћи детаљне информације о самом програму, као и информације о производима, коју су понуђени у оквиру програма.


ПР СЛУЖБА
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ