мек

     мек

     мек

     мек

     мек

     мек

     мек
мек

МЕК

мек

Европски центар за информације и иновације

ЈИЦА

Ирена

Енегрy Цоммунитy

Данубе Регион Стратегy

Векторски лого

 

Један од главних циљева програма ЦОСМЕ је побољшавање приступа финансијским средствима за мала и средња предузећа у различитим фазама: при оснивању предузећа, проширивању или промјени власника.

Како би постигла тај циљ, ЕУ ће употријебити гаранције и капитална улагања за мала и средња предузећа.

• Инструментом за кредитна средства у оквиру програма осигурат ће се гаранције и контрагаранције за финансијске институције (нпр. кредитна друштва, банке, леасинг компаније), како би оне омогућиле више финансирања путем кредита и леасинга сектору МСП. Очекује се да ће се програмом ЦОСМЕ омогућити приступ финансирању за 220 000 до 330 000 малих и средњих предузећа, а укупна вриједност финансијских средстава процјењује се 14- 21 млд ЕУР.

• Инструментом власничког капитала за раст ће се у оквиру програма осигурати ризични капитал за инвестиционе фондове који улажу у мала и средња предузећа, углавном у фазама проширивања пословања и раста. На тај начин ће се за између 360 и 560 предузећа омогућити лакши приступ капиталу, а укупан износ средстава за улагање процјењује се на између 2,6 и 4 млд ЕУР.

Све додатне информације можете наћи на сљедећем линку.

Позив заинтересованим странама за аплицирање у оквиру сегмента ЦОСМЕ финансијски инструменти биће отворен током цијелог трајања програма. Детаљније информације доступне су:

ЦОСМЕ Лоан Гуарантее Фацилитy

ЦОСМЕ Еqуитy Фацилитy фор Гроwтх