Мања слова Већа слова РСС

мек

     мек

     мек

     мек

     мек

     мек

     мек
мек

МЕК

мек

Европски центар за информације и иновације

ЈИЦА

Ирена

Енегрy Цоммунитy

Данубе Регион Стратегy

Векторски лого

 

ЦОСМЕ је програм којим се подржавају активности у циљу побољшавања оквирних услова у којима предузећа послују – посебно мала и средња предузећа – тако што се настоји смањити непотребна административна и регулаторна оптерећења. Та дјеловања укључују мјерење утицаја релевантног законодавства Уније на мала и средња предузећа, развој паметне регулативе стимулативне за пословање и практично промовисање начела „најприје мисли на мале” за доношење политика на националном и регионалном нивоу.

ЦОСМЕ подржава стварање конкурентних грана индустрије с тржишним потенцијалом тако што помаже малим и средњим предузећима да усвоје нове моделе пословања и укључе се у нове системе производње добара. Програм је комплементаран с дјеловањима држава чланица у подручјима гдје се биљеже високе стопе раста, на примјер у туризму.

Програмом ЦОСМЕ подстиче се развој кластера свјетске класе у ЕУ, чиме се његује изврсност и интернационализација кластера, с нагласком на међусекторску сарадњу, а посебна се пажња посвећује индустријама у настајању. Циљеви програма такође укључују бржу дигитализацију пословне заједнице и промовисање е-вјештина и е-управљања.

Све додатне информације можете наћи на сљедећем линку.