Мања слова Већа слова РСС
Министарствомек

МЕК

мек

Европски центар за информације и иновације

ЈИЦА

Ирена

Енегрy Цоммунитy

Данубе Регион Стратегy

Векторски лого

Министарска конференција је највиши орган Свјетске трговинске организације (СТО). Чине је представници свих земаља чланица. Овлашћена је да предузима мјере неопходне за функционисање Организације и доноси одлуке о свим питањима која су регулисана мултилатералним трговинским споразумима. Састанци Министарске конференције, одржавају се најмање једном у двије године и одлуке се доносе консезусом.

У складу са одредбама Споразума о оснивању СТО, значајно мјесто у организационој структури заузима и Генерални савјет, који руководи радом Организације и доноси одлуке у оквиру смјерница које одреди Министарска конференција. Састаје се редовно, обично једном у два мјесеца. Задужен је за функционисање СТО-а у периодима између два састанка Министарске конференције, дјелује у њено име и одговара јој за свој рад.

______________________________________________________________________

Прва СТО министарска конференција је одржана у Сингапуру од 9. до 13. децембра 1996. године. Документа усвојена на тој конференцији можете наћи овдје.  

Друга СТО министарска конференција је одржана у Женеви од 18.. до 20. маја 1998. године. Документа усвојена на тој конференцији можете наћи овдје

Трећа СТО министарска конференција је одржана у Сијетлу од 30. новембра до 3. децембра 1999. године. Документа усвојена на тој конференцији можете наћи овдје.

Четврта СТО министарска конференција је одржана у Дохи од 9. до 13. новембра 2001. године. Документа усвојена на тој конференцији можете наћи овдје. 

Пета СТО министарска конференција је одржана у Канкуну од 10. до 14. септембра 2003. године. Документа усвојена на тој конференцији можете наћи овдје.

Шеста СТО министарска конференција је одржана у Хонг Конгу од 13. до 18. децембра 2005. године. Документа усвојена на тој конференцији можете наћи овдје

Седма СТО министарска конференција је одржана у Женеви од 30. новембра до 2. децембра 2009. године. Документа усвојена на тој конференцији можете наћи овдје.

Осма СТО министарска конференција је одржана у Женеви од 15. до 17. децембра 2011. године. Документа усвојена на тој конференцији можете наћи овдје. 

Девета СТО министарска конференција је одржана у Балију од 3. до 6. децембра 2013. године. Документа усвојена на тој конференцији,  као и "Бали пакет", можете преузети овдје. 

Десета СТО министарска конференција је одржана у Најробију од 15. до 17. децембра 2015. године. Документа усвојена на тој конференциј, као и "Најроби пакет", можете преузети овдје

Једанаеста СТО министарска конференција је одржана у Буенос Аиресу од 10. до 13. децембра 2017. године. Документа усвојена на тој конференцији можете преузети овдје.

Дванаеста СТО министарска конференција, која је била планирана за 8-11. јун у Астани, Казахстан, се услед новонастале ситуације са вирусом ЦОВИД-19 одлаже. О новом термину конференције ће се СТО Секретеријат накнадно огласити.