Manja slova Veća slova RSS
Ministarstvomek

MEK

mek

Evropski centar za informacije i inovacije

JICA

Irena

Enegry Community

Danube Region Strategy

Vektorski logo

Ministarska konferencija je najviši organ Svjetske trgovinske organizacije (STO). Čine je predstavnici svih zemalja članica. Ovlašćena je da preduzima mjere neophodne za funkcionisanje Organizacije i donosi odluke o svim pitanjima koja su regulisana multilateralnim trgovinskim sporazumima. Sastanci Ministarske konferencije, održavaju se najmanje jednom u dvije godine i odluke se donose konsezusom.

U skladu sa odredbama Sporazuma o osnivanju STO, značajno mjesto u organizacionoj strukturi zauzima i Generalni savjet, koji rukovodi radom Organizacije i donosi odluke u okviru smjernica koje odredi Ministarska konferencija. Sastaje se redovno, obično jednom u dva mjeseca. Zadužen je za funkcionisanje STO-a u periodima između dva sastanka Ministarske konferencije, djeluje u njeno ime i odgovara joj za svoj rad.

______________________________________________________________________

Prva STO ministarska konferencija je održana u Singapuru od 9. do 13. decembra 1996. godine. Dokumenta usvojena na toj konferenciji možete naći ovdje.  

Druga STO ministarska konferencija je održana u Ženevi od 18.. do 20. maja 1998. godine. Dokumenta usvojena na toj konferenciji možete naći ovdje

Treća STO ministarska konferencija je održana u Sijetlu od 30. novembra do 3. decembra 1999. godine. Dokumenta usvojena na toj konferenciji možete naći ovdje.

Četvrta STO ministarska konferencija je održana u Dohi od 9. do 13. novembra 2001. godine. Dokumenta usvojena na toj konferenciji možete naći ovdje. 

Peta STO ministarska konferencija je održana u Kankunu od 10. do 14. septembra 2003. godine. Dokumenta usvojena na toj konferenciji možete naći ovdje.

Šesta STO ministarska konferencija je održana u Hong Kongu od 13. do 18. decembra 2005. godine. Dokumenta usvojena na toj konferenciji možete naći ovdje

Sedma STO ministarska konferencija je održana u Ženevi od 30. novembra do 2. decembra 2009. godine. Dokumenta usvojena na toj konferenciji možete naći ovdje.

Osma STO ministarska konferencija je održana u Ženevi od 15. do 17. decembra 2011. godine. Dokumenta usvojena na toj konferenciji možete naći ovdje. 

Deveta STO ministarska konferencija je održana u Baliju od 3. do 6. decembra 2013. godine. Dokumenta usvojena na toj konferenciji,  kao i "Bali paket", možete preuzeti ovdje. 

Deseta STO ministarska konferencija je održana u Najrobiju od 15. do 17. decembra 2015. godine. Dokumenta usvojena na toj konferencij, kao i "Najrobi paket", možete preuzeti ovdje

Jedanaesta STO ministarska konferencija je održana u Buenos Airesu od 10. do 13. decembra 2017. godine. Dokumenta usvojena na toj konferenciji možete preuzeti ovdje.

Dvanaesta STO ministarska konferencija, koja je bila planirana za 8-11. jun u Astani, Kazahstan, se usled novonastale situacije sa virusom COVID-19 odlaže. O novom terminu konferencije će se STO Sekreterijat naknadno oglasiti.