Manja slova Veća slova RSS

mek

MEK

mek

Evropski centar za informacije i inovacije

JICA

Irena

Enegry Community

Danube Region Strategy

Vektorski logo

 

>

Ministarstvo ekonomije odgovorilo ombudsmanu

Datum objave: 14.10.2020 14:46 | Autor: Ministarstvo ekonomije

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo ekonomije je danas uputilo odgovor Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore u vezi mišljenja koje se odnosi na postupanje Ministarstva ekonomije: 

" U vezi sa mišljenjem Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore (Vaš broj: 01-665/20-3 od 5.10.2020. godine) a u dijelu koji se odnosi na postupanje Ministarstvo ekonomije, želimo da Vas obavijestimo o sljedećem.
Ministarstvo ekonomije je od početka epidemije do danas angažovalo sve raspoložive ljudske, tehničke i organizacione kapacitete u cilju pravovremene i efikasne realizacije Programa pružanja podrške privredi i zaposlenima u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa COVID19, pa se ne možemo se složiti Vašom konstatacijom da „...nadležna ministarstva nijesu preduzela potrebne aktivnosti te uspostavila međusobnu saradnju o ovom pitanju, te je izostalo donošenje odluke. Dakle, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo zdravlja, kao i Ministarstvo ekonomije, bili su dužni da blagovremeno preduzmu sve potrebne radnje kako bi se stekli uslovi da roditelji/staratelji hranitelji i samohrani roditelji koriste najavljenu mogućnost.” 

Sigurni smo da Ministarstvo ekonomije ne zaslužuje da bude pomenuto u ovom kontekstu i da se to ne bi ni dogodilo da smo imali priliku da Vam pojasnimo svoje nadležnosti u direktnom kontaktu, pa isto radimo ovim putem.

Ministarstvo ekonomije nije nadležno za donošenje akta kojim se roditelju/staratelju djece uzrasta do 11 godina omogućava korišćenje prava na plaćeno odustvo, dok traje prekid, odnosno dok je na snazi odlaganje početka školske 2020/2021 godine. Naredbu za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog korona virusa, kojom se naređuje prekid obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama, u prvom talasu epidemije, kao i mjeru kojom je roditeljima/starateljima bilo obezbijeđeno pravo na plaćeno odsustvo sa rada, donijelo je Ministarstvo zdravlja i ista je objavljena u Službenom listu Crne Gore br. 14/2020 od 13.03.2020. godine.

Odmah nakon najave Ministarstva prosvjete o odlaganju školske godine 2020/2021 sredinom avgusta, na predlog Ministarstva ekonomije, Vlada Crne Gore je na sjednici održanoj 28. 08. 2020. godine, razmotrila i usvojila Informaciju o realizaciji Programa subvencionisanja zarada u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa COVID19, u kojoj je, između ostalog, navedeno: „Zbog zabrane rada predškolskih ustanova, nastavlja se subvencionisanje zarada zaposlenima koji koriste pravo na plaćeno odsustvo zbog čuvanja djece starosti do 7 godina i kada su u pitanju avgustovske zarade. Zbog odlaganja početka školske godine, septembarske zarade će se subvencionisati i zaposlenima koji koriste pravo na plaćeno odsustvo zbog čuvanja djece starosti do 11 godina i to srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 50% neto minimalne zarade i 50% iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu.” Ovaj dokument i zaključak Vlade je objavljen na zvaničnoj internet stranici Vlade Crne Gore.

Dodatno, Ministarstvo ekonomije je na upit udruženja “Roditelji” koji nam je dostavljen 17.09.2020. godine u kojem su tražena pojašnjenja u vezi sa korišćenjem prava na plaćeno odsustvo, odgovorilo već sjutradan, uz detaljno pojašnjenje ko i na koji način može da ostvari pravo na subvenciju u periodu u kojem je na snazi mjera odlaganja početka školske godine.

U skladu sa navedenim, informišemo Vas da je u skladu sa Programom subvencionisanja zarada u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa COVID19, Ministarstvo ekonomije od 1. oktobra 2020. godine počelo da prima zahtjeve za subvenciju septembarskih zarada roditeljima djece do 11 godina koji koriste pravo na plaćeno odsustvo. Za prvih 12 dana oktobra isplaćeno je ukupno 1.039 subvencija u iznosu od 177 hiljada €. Pravo na podnošenje zahtjeva za subvencionisanje septembarskih zarada, poslodavci i zaposleni mogu ostvariti do kraja mjeseca, tj, do 31.10. 2020. godine. Od početka primjene programa, po ovom osnovu je isplaćeno više od 7 hiljada subvencija u ukupnom iznosu od 1,47 miliona EUR.

Koristimo priliku da Vas pozovemo da se i lično uvjerite u efikasnost rada Ministarstva ekonomije u dijelu isplate subvencija zaposlenima koji su koristili pravo na plaćeno odsustvo u prethodnih 6 mjeseci".

MINISTARSTVO EKONOMIJE
BIRO ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU