Manja slova Veća slova RSS

mek

MEK

mek

Evropski centar za informacije i inovacije

JICA

Irena

Enegry Community

Danube Region Strategy

Vektorski logo

>

Regionalni Challenge Fond kao mehanizam za unapređenje zapošljivosti mladih i jačanja konkurentnosti kompanija na Zapadnom Balkanu

Regionalni Challenge Fond kao mehanizam za unapređenje zapošljivosti mladih i jačanja konkurentnosti kompanija na Zapadnom Balkanu
Datum objave: 18.02.2021 08:40 | Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Ispis Štampaj stranicu


Državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja Milena Lipovina-Božović govorila je na nacionalnoj konferenciji koju je organizovala Jedinica za upravljanje Fondom u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore i Komorskim investicionim forumom Zapadnog Balkana.

Ministarstvo ekonomskog razvoja

Povod održavanja konferencije je objavljivanje prvog poziva za podnošenje Izjava o zainteresovanosti za Rregionalni Challenge Fond. Ovaj fond je prvi finansijski mehanizam ove vrste čiji je cilj da unaprijedi zapošljivost mladih i ojača konkurentnost kompanija na Zapadnom Balkanu.

Milena Lipovina-Božović kazala je da su evidentni problemi visok stepen nezaposlenosti mladih, neusklađenost između ponude i tražnje na tržištu u pogledu zanimanja, obrazovanja i kvalifikacija, siva ekonomija, sezonsko zapošljavanje, nezaposlenost visokoškolaca i regionalne razlike u nezaposlenosti i predočila da se politike i programi u okviru Ministarstva ekonomskog razvoja sa posebnom pažnjom osvrću na potrebe i zahtjeve tržišta rada u Crnoj Gori, kako iz ugla poslodavaca, tako i iz ugla zaposlenih.

„Svjesni smo da sistem formalnog obrazovanja ne može brzo i u potpunosti da isprati sve promjene na tržištu rada. Stoga, mjere i programi aktivne politike zapošljavanja, kao i mjere obrazovanja i osposobljavanja odraslih mogu biti podrška brzim promjenama na tržištu rada“, naglasila je Lipovina-Božović.

Ona je upoznala učesnike konferencije sa Analizom ponude, tražnje i zapošljavanja na tržištu rada koju svake godine priprema Zavod za zapošljavanje Crne Gore, kojom suobuhvaćena najvažnija kretanja na tržištu rada tokom godine. Dodatno je istakla da su sveobuhvatne analize kojima se prati dinamika na tržištu rada neophodne kako bi se kreirali odgovarajući programi podrške kao i mjere za ublažavanje postojećeg nesklada na tržištu rada.
“Svi ovi i slični programi, inicijative i inovativni instrumenti podrške, kao što je i Regionalni Challenge Fond predstavljaju priliku za kompanije i provajdere stručnog znanja da se povežu, udruže ljudske i materijalne resurse i zajedničkim radom doprinesu razvoju kvalitetnih biznis ideja koje će se i tržišno realizovati”, ocijenila je državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja.